10 tips om diefstal te voorkomen op de boerderij of bedrijf

10 tips om diefstal te voorkomen op de boerderij of bedrijf
23 september 2019

De agrarische sector is de laatste tijd veel in het nieuws als het gaat om diefstal. De afgelopen jaren is diefstal bij boeren en landbouwmechanisatiebedrijven namelijk flink toegenomen. Boeren schaffen steeds vaker de nieuwste en duur apparatuur aan voor het bedrijf. Voor dieven is dit aanlokkelijk om te stelen. Vooral de gps-systemen in tractoren zijn erg populair onder de inbrekers. Wil jij inbraak voorkomen? Lees dan hieronder 10 tips tegen diefstal. 

1. Registreer de serienummers 
Tegenwoordig nemen fabrikanten ook maatregelen tegen (gps-)diefstal. Wanneer jouw gps-systeem is gestolen, kan je via de registratie van het serienummer de licenties blokkeren. Registreer daarom altijd de serienummers van jouw apparatuur op www.stopheling.nl en ook bij het merk waar je de apparatuur hebt gekocht.

2. GPS Track & Trace
Installeer een draadloze GPS Track & Trace in je tractor waardoor deze overal te volgen is. Een GPS Track & Trace systeem laat de locatie van je tractor zien en geeft een melding wanneer de tractor een bepaald gebied verlaat.  Sommige GPS Track & Trace systemen zijn ook geschikt voor kleine, diefstalgevoelige apparatuur.

Bekijk hier de draadloze GPS Track & Trace systemen en hier de GeoChaser systemen.

3. Verzekering afsluiten
Sluit een verzekering af voor je tractor en/of gps-systeem. De eerste optie is om de tractor samen met het gps-systeem te verzekeren. Hierbij betekent het wel dat het gps-systeem alleen beveiligd is in de tractor waarmee deze samen verzekerd is. Een andere optie is om een gps-systeem apart te verzekeren waardoor het systeem in elke tractor verzekerd is. 

4. Beveiligingscamera’s en/of een alarm installeren 
Beveiligingscamera’s schrikken dieven meestal af doordat ze dan op beeld staan. Indien je de inbrekers op beeld hebt, kan je deze beelden aan de politie geven. Tevens helpt het om een alarm te installeren bij de plek waar de werkvoertuigen staan. Andere opties zijn schijnwerpers met bewegingsmelders of een waakhond. 

5. Anti-diefstal afrastering
Zet een alarm op de afrastering van je terrein. Met het alarm krijg je een SMS wanneer de spanning van de afrastering lager wordt of wanneer de stroomkring onderbroken wordt. Of plaats een antidiefstalkast die de afrastering en accu beschermd tegen diefstal. Dit wordt beschermd doordat de accu verborgen ligt in een volledig onder stroom staande antidiefstalkast die ook nog eens kan worden afgesloten met een hangslot. 

6. Kenmerken aanbrengen 
Breng uiterlijke kenmerken aan op het werkvoertuig die er moeilijk af te halen zijn. Bijvoorbeeld naamplaten, stickers of graveer iets in de werkvoertuigen. Wanneer de dieven dit weg proberen te halen, blijft het wel altijd zichtbaar waar het gezeten heeft. 

7. Blijf alert tijdens verdachte situaties 
In de meeste situaties bezoeken de inbrekers al eerder de boerderij om rond te kijken en polshoogte te nemen voordat zij hun slag slaan. Daarom is het verstandig om de politie, de buurt of eventueel de buurtpreventie WhatsApp op de hoogte te houden wanneer je verdachte figuren rondom je erf of in de buurt ziet. Probeer de kentekenplaat te noteren en geef dit door.

8. Installeer een startonderbreking voor landbouw- en bouwmachines
Met een startonderbreker maak je het moeilijker voor dieven om spullen mee te nemen, omdat je ervoor zorgt dat de machine niet zonder sleutel kan worden gestart en meegenomen. De startonderbreker is een klein kastje dat je kan wegwerken op een plek waar niemand het ziet en het onderbreekt de werking van de volgende 3 onderdelen: het contactslot, de brandstofpomp en de startmotor. In de webshop van Kramp vind je een assortiment voor startonderbrekers.

9. Aanhangerbeveiliging
Wil je graag je aanhanger beveiligen? In de webshop van Kramp zijn er veel verschillende soorten sloten en beveiliging voor je aanhanger. Zoals de Safety Ball die de aanhanger beveiligd wanneer die los geparkeerd staat. De Safety Ball zorgt er namelijk voor dat de dieven geen haak kunnen gebruiken in de koppeling om zo de aanhanger te stelen. 

10. Waardevolle spullen opbergen
Bewaar waardevolle spullen op een afgesloten plaats (of afgesloten terrein als het om werkvoertuigen gaat). Haal het gps-systeem aan het einde van de dag uit de tractor, doe deze op slot en leg de sleutels met het gps-systeem op een verborgen plek. 

Je kunt zelf dus best wat dingen doen om de kans op diefstal te verkleinen op de boerderij of in je bedrijf. Heb je een vraag of wil je meer weten over anti-diefstal producten? Neem dan gerust contact op met je accountmanager.  

 

Op de website van Kramp kunnen deze artikelen besteld worden. 

https://www.kramp.com/shop-nl/nl.